Altijd “AAN” staan. Voorkom “code rood”!

Je kent het wel: je bent non-stop bezig. Van de vroege ochtend tot de late avond, je brein draait overuren. Je probeert alles uit het leven te halen, maar eindigt vaak met rennen, haasten en jezelf voorbijlopen. Oftewel: je doet veel op de automatische piloot.

Wat gebeurt er met ons brein als wij continu in stressvolle situaties verkeren en constant opgejaagd worden door deadlines, drukke agenda’s en verplichtingen?

Jouw brein ziet géén verschil tussen het rennen voor gevaar of het haasten voor een deadline.
Je hersenen zetten diverse biochemische reacties in gang die jou in staat stellen om te reageren op de dreiging. Om te kunnen vechten of vluchten, heb je een snellere hartslag nodig en moet het bloed naar je spieren stromen. Je brein activeert je bijnieren om hormonen zoals cortisol te produceren, ook wel bekend als het stresshormoon. Dit mechanisme is super effectief, wanneer je plotseling wordt geconfronteerd met een gevaarlijke situatie, maar het is ongunstig als het dagelijks geactiveerd wordt door bijvoorbeeld werkdruk.

Hoe langer dit systeem aan staat, hoe alerter je brein wordt. Je komt in een permanente staat van alertheid terecht, terwijl je lijf steeds verder uitgeput raakt. Het kan lang duren voordat je brein in code rood terecht komt, maar voor je gevoel, is die burn-out er ineens.

Hoeveel van onderstaande tekenen herken jij?
⚡️Je bent altijd alert.
⚡️Stress is je middle name.
⚡️Overprikkeld? Check.
⚡️Moeilijk op woorden komen. Herkenbaar.
⚡️Piekeren is je hobby.
⚡️Je wordt vaak moe wakker.
⚡️Concentreren? Nou, dat lukt niet zo goed.
⚡️Rust nemen? Wanneer? Ik heb nog zo veel te doen.
⚡️Snel geïrriteerd? Kan gebeuren.

Voorkomen is beter dan genezen!
Het is essentieel dat je leert herkennen welke situaties stress veroorzaken en welke activiteiten je helpen om die stress los te laten. Ga eens na hoeveel ballen jij dagelijks in de lucht houdt.

Alles staat met elkaar in verbinding en ook bij stress is je brein van grote invloed hoe je je voelt.

Wees geen passagier in je eigen leven, maar stap zelf achter het stuur! Zet een eerste stap naar een leven waarin jij de regie hebt. Het is tijd om de controle terug te nemen en belemmerende patronen te doorbreken. Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Deel het artikel:

Meer blogs