Dit moet je weten over slaap!

De @hersenstichting publiceerde onlangs dat 1 op de 5 Nederlanders last heeft van langdurige slaapproblemen 😨 Niet voor niets staat deze Brain Awareness Week 2024 in het teken van slaap.

Alles wat je overdag doet, zal de kwaliteit van je nacht beïnvloeden. Wakker zijn (waaksysteem🌞) en slapen(slaapsysteem🌜) zijn namelijk onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Als je waaksysteem aan staat, is je slaapsysteem uit en vice versa.

Na een slechte nacht, kun je overdag o.a. de volgende zaken ervaren:
🧠 je merkt dat je minder alert bent
🧠 je bent minder geconcentreerd
🧠 je bent onhandiger dan normaal
🧠 je hebt een korter lontje en bent prikkelbaarder

Herken je dit? Dan heb ik nog een aantal tips en aandachtspunten voor je.

👉 hoe meer daglicht, hoe beter je nachtrust.
Direct ochtendlicht in je ogen zorgt voor een signaaltje naar je biologische klok. De aanmaak van melatonine stopt en start met het aanmaken van cortisol zodat er suikers vrij worden gemaakt om de dag met energie te kunnen starten.

👉 vermijd blauw licht 2 uur voor het slapengaan.
Het nadeel van blauw licht is o.a. dat het de melatonine aanmaak remt en kan leiden tot een verstoring van je slaappatroon.

👉 kun je niet in slaap komen, omdat je piekert? Of omdat je een onrustig gevoel hebt? Dan kan een avondritueel wat past bij jou een uitkomst zijn.

👉 let op met intensief sporten 2 uur voor het slapengaan. Sommige mensen ervaren dat ze slechter in slaap komen. Herkenbaar? Probeer eerder te gaan sporten of minder intensief.

Deel het artikel:

Meer blogs