8 tips om te voorkomen dat je met stress je vakantie in gaat

Je gaat bijna op vakantie, maar de dagen ervoor zijn stressvol. Je moet nog zoveel werk afmaken, je huis schoonmaken, de laatste wasjes draaien, last minute je koffer inpakken en eigenlijk moet je ook nog even naar de winkel om de laatste spulletjes te halen. STRESS! Je begint vermoeid aan je vakantie, terwijl je juist ontspannen wilt genieten van je vakantie. Herkenbaar?

Vakantiestress kan voor iedereen anders zijn. Vaak overheerst het gevoel dat je van alles moet afmaken op je werk en tot overmaat van ramp komen er last minute nog allerlei “spoedjes” binnen. Die werkstress zorgt ervoor dat je op vakantie écht moet opladen en bijkomen van al dat harde werk.😴

Privé komt het voor dat mensen graag alles schoon en opgeruimd willen hebben in en om het huis. Misschien deden jouw ouders dit vroeger al en heb jij dit (onbewust) overgenomen. Anderzijds geeft een schoon en opgeruimd huis rust in je hoofd.

Taken afronden vlak voor de vakantie, voelen als een beloning (hallo shotje dopamine🧠!). Afvinken geeft je namelijk een gevoel van rust en voldoening. Het is alsof je brein tegen je zegt: “Yeaaah, you did it! Goed gedaan!”.🥳

Hoe dan ook, jouw prefrontale cortex, het deel van de hersenen dat helpt bij planning en besluitvorming, staat in hogere versnelling. Maar hoe voorkom je dat je met stress je vakantie in gaat? De volgende 8 tips gaan je hierbij helpen!

  1. Weet je wat jou de meeste vakantiestress geeft? Kijk of je daar een oplossing voor kunt bedenken.
  2. Maak 2 weken voor vertrek een overzicht van al je taken (zowel zakelijk als privé) en plaats deze in de categorieën “Zelf afhandelen”, “Overdragen”, “Kan wachten tot na de vakantie”. Hierdoor krijg je inzichtelijk hoe veel tijd je waarvoor moet reserveren.
  3. Voorkom inpakstress. Je hoeft niet weken van tevoren al te beginnen met inpakken, maar een lijstje maken kan veel schelen. Doe jezelf een plezier en begin niet pas 3 uur voor vertrek met inpakken 😉
  4. Zit je hoofd té vol of ben je aan het piekeren? Doe een braindump. Schrijf alles op, ongefilterd op papier, zonder na te denken over structuur, volgorde of perfectie. Een braindump is dé manier om je hoofd leeg te maken en alles letterlijk van je af te schrijven.
  5. Neem minimaal 1 dag voor je vertrek al een vrije dag op. Dat geef je de vrijheid om eventueel laatste aankopen te kunnen doen, maar vooral om tot rust te komen.
  6. Kondig jouw vakantie een aantal weken van tevoren aan bij jouw collega’s en zakenrelaties. Zet het bijvoorbeeld in je handtekening van je mail. Hierdoor start je al met het managen van de verwachtingen en is het voor jou gemakkelijker om “nee” te zeggen en iets voor na je vakantie in te plannen.
  7. Plan taken die blijven liggen in voor na je terugkomst. Zo heb je geen losse eindjes.
  8. Stel je Out of Office tijdig in. Je kan er voor kiezen om je afwezigheidsassistent één of twee dagen eerder in te stellen en/of langer te laten doorlopen. Dit geeft jou de tijd om je mailbox op te schonen.

Tot slot: wees niet te streng voor jezelf en probeer vooral te genieten. Omarm de verrassingen en geniet van de avonturen. Fijne vakantie!☀️😎

Deel het artikel:

Meer blogs